Prikkelbare darm syndroom

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), spastische darm of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Sommige mensen met PDS hebben continu klachten. Anderen zijn jarenlang klachtenvrij. Ook de hevigheid van de klachten verschilt per persoon. Het is de meest voorkomende chronische darmaandoening in Nederland. Zo’n 2,5 – 3 miljoen Nederlands zijn bekend met het prikkelbare darm syndroom. Dat is bijna 1 op 5 van alle Nederlanders! Verder komt het 2x zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maag-darmklachten. Dit betekent dat er klachten zijn, zonder duidelijk aantoonbare onderliggende ziekte. Wanneer de huisarts denkt aan PDS doet hij of zij een onderzoek. Als dit onderzoek geen zichtbare afwijkingen aan de darmen laat zien, maar de typische PDS-klachten wel aanhouden, stelt de arts de diagnose PDS.

Meest voorkomende klachten bij PDS

  • Buikpijn en buikkrampen
  • Diarree
  • Obstipatie (verstopping)
  • Opgezette buik en/of een opgeblazen gevoel
  • Overmatige winderigheid

Pijn in de buik staat op de voorgrond bij het prikkelbare darm syndroom. Soms komen ook klachten buiten de darm voor. Zoals vermoeidheid, maagklachten, brandend maagzuur, hoofdpijn, problemen met de blaas, pijn in de rug of in de zij.

Invloed op het dagelijkse leven
Voor velen heeft het prikkelbare darm syndroom een grote invloed op het dagelijkse leven. Het kan ervoor zorgen dat je vaker ziek thuis blijft van je werk, je sociale gelegenheden vaker vermijdt uit angst voor klachten of onbegrip of het tast je zelfvertrouwen aan, bijvoorbeeld doordat je buik zo opzwelt dat je net zwanger lijkt. Wat daarnaast een grote frustratie is voor velen is dat de klachten vaak onvoorspelbaar zijn en het niet of nauwelijks lukt om ze onder controle te krijgen.

Het goede nieuws is dat er tegenwoordig steeds meer bekend wordt over het prikkelbare darm syndroom en de mogelijke behandelingen.

Mogelijke behandelingen bij PDS
PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen. Er is niet één specifieke behandeling die werkt voor alle PDS patiënten. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling. Zij ervaren vaak wel een duidelijke vermindering van klachten. Voorbeelden van behandelingen bij PDS zijn bepaalde supplementen, probiotica, medicijnen ter vermindering van klachten, therapieën gericht op stressvermindering en/of leefstijl en aanpassingen in het voedingspatroon.

Voeding bij PDS
Zo’n 90% van de mensen met PDS ervaren dat bepaalde voedingsmiddelen het ontstaan van klachten uitlokken. Het grootste gedeelte van mensen met PDS kunnen dan ook klachten effectief onder controle krijgen met behulp van aanpassingen in het voedingspatroon. Er zijn twee belangrijke strategieën gericht op voeding bij PDS. De eerste laat enorme verbeteringen zien bij 50% van de mensen met PDS. Het gaat hierbij om o.a. een vezelrijke voeding en het verminderen van triggers zoals cafeïne, alcohol, scherpe kruiden, vette maaltijden en extensieve zoetstoffen, zoals sorbitol en xylitol. De tweede strategie gaat wat verder dan de eerste en bevat restricties van een groep koolhydraten genaamd FODMAP’s.

FODMAP dieet
Het FODMAP beperkte dieet werkt effectief bij 70% van de mensen met PDS. FODMAP’s zijn koolhydraten die slecht worden opgenomen in de dunne darm en in de dikke darm klachten kunnen veroorzaken zoals extra gasvorming en diarree. FODMAP’s zitten van nature in voedingsmiddelen, die we dagelijks eten. Deze voedingsmiddelen vormen de basis voor een gezonde voeding. Het is een ingewikkeld dieet en is het aan te raden het dieet alleen te volgen onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist. De diëtist helpt met de praktische uitvoering van het dieet, het voorkomen van tekorten in de voeding en met het beoordelen van klachten.

Hulp van een gespecialiseerde diëtist?
Ik ben gespecialiseerd in voeding bij maag- en darmklachten en ben aangesloten bij FODMAP Diëtist. Op de website van FODMAP Diëtist kun je diëtisten vinden die gespecialiseerd zijn in de begeleiding bij darmklachten, het prikkelbare darm syndroom en het FODMAP dieet. Ik help jou graag verder bij het onder controle krijgen van je klachten als gevolg van het prikkelbare darm syndroom. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen met PDS een passende behandeling bestaat. Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie over hoe ik jou kan helpen.